מאמר ב"הארץ": ראו את מי העכבר השאיר בחוץ
"אתם", מבשר עמוד השער של המגזין "טיים" בשלוש אותיות גדולות על מסך מחשב אפל מקינטוש ענק, מן הדגם החדיש בשוק. איש השנה של 2006 הוא כל אחת ואחד מ"אזרחי הדמוקרטיה הדיגיטלית החדשה", כלומר כל מי שישב השנה מול מחשב בעל מודם וייצר או צרך תכני אינטרנט, לתועלת הקהילה העל-לאומית החדשה. אז אנשי השנה הם כולנו, מפרשות הכותרות בתקשורת העולמית. כולנו? לא ממש.
על שערו המודפס של המגזין מסך המחשב אפור וריק. אבל באתר האינטרנט של "טיים" מרצדות עליו פנים רבות בקשת גוונים גלובלית נוסח "בנטון": סבתות אירופיות, ראפרים שחורים, אנשי עסקים אסיאתים. סיפור השער חוגג את איש השנה הבלתי שגרתי הזה כך: "כן, אתם. אתם השולטים בעידן המידע. ברוכים הבאים לעולמכם". למרות המלחמות בעיראק ובסודאן, על אף "הקטטה המרושעת" בין ישראל ללבנון, סיפורה של שנת 2006 הוא סיפור על קהילתיות ושיתוף פעולה ברמה שלא נודעה עד כה, כותב לב גרוסמן בעמוד הראשון של גדול השבועונים הגלובליים.
זהו הסיפור של ויקיפדיה, מצבור הידע הקוסמי, ושל הרשת העממית יו-טיוב בת מיליון הערוצים ושל המטרופולין המקוונת מייספייס. זהו סיפורה של הדמוקרטיה הדיגיטלית חובקת העולם ושלכם, אזרחיה הפעילים. הדברים מרוממי רוח, מכונני הירואיקה חדשה, סיפור גבורה נוסח האלף השלישי: יכולנו לבחור במחמוד אחמדינג'אד, אומרים ב"טיים". אבל בחרנו בכם. העתיד, כך הם מבקשים לומר לנו, מנצנץ בטריליוני בייטים מריבואות מקלדות של אינדיווידואלים אוהבי חירות. אתם.
זוהי לשון אפית, שפתם של העמים החופשיים ב"שר הטבעות", נאום פריקלס לאזרחיה הגאים של פוליס המוכפלת פי מיליארד. מותר להתרגש מן הטקסט הזה: אין דור שנולד נטול נשמה אפית, יש רק דורות שהורגלו ללעוג לה. כצפוי, הבחירה של "טיים" אכן סופגת כעת ביקורת וגם לעג. המגזין, כך טוענים נגדו, משחק לידיהם של המכורים למירשתת ושל הטייקונים שלה. הוא מאדיר את הגולם הבלתי נשלט שהוא עצמו קורא לו "אורגניזם שאינו בקטריאלי". הוא מאליל את ההומו דיגיטלוס.
יש מקום להגן על "טיים", ולאו דווקא מפני שרשימת "אנשי השנה" רבת התהודה שלו כבר כללה בעבר קבוצות גדולות. הרציונל המוסרי של בחירתו הפעם הוא בלתי מבוטל. בקריאת תיגר על ההיסטוריון הסקוטי השמרני תומס קרלייל טוען השבועון שתם עידן "האנשים הגדולים", גיבורים כגאונים, ששינו את ההיסטוריה ועיצבו את גורלנו. התיאוריה הזאת, כלשון סיפור השער, "ספגה השנה מכה קשה".
ניחא. אולי קצת מוקדם להספיד את השחקן היחיד המשנה פני עתיד, בין שהוא מדען, עריץ, או קנאי חמוש האורב על צומת היסטורי מדויק. אבל אפשר לחזק עוד יותר את טענת "טיים" מצדה האחר. שהרי ריבואות אזרחי המירשתת הם חלופה לא רק ל"איש הגדול", כי אם גם להמון נטול הייחוד וחסר הדעת. המיליארדים הדיגיטליים עולים במספרם על כל מאסה אנושית בהיסטוריה, אבל בוודאי אין הם נטולי דעה, אין הם מושתקים, והם גם פחות ופחות חסרי פנים. לא במקרה ציין המאמר ב"טיים" דווקא את האתרים החדשים הנותנים להמוני גולשים במות משל עצמם, ובתוך כך מעלים בחזקה גבוהה ללא תקדים את האינדיווידואליזם הליברלי, את היחיד היוצר. המון של פרטים כבר אינו סתירה מניה וביה.
מה, בכל זאת, טורד מנוחה בשימושו המחניף של "טיים" בגוף שני רבים? הרשו נא לי לדקדק: מי כאן, בעצם, גוף ראשון? מערכת המגזין, כמובן. היא שמכתירה אותי, מחניפה לי, מציעה לי להשתבח באזרחות-המקלדת העולמית שלי. הנה אפוא פריקלס של זמננו: לא בדיוק אזרח (דיגיטלי) מן השורה, לא בדיוק אתונאי הירואי נטול פניות, כי אם אחד מאריות הרשת, סוחר מידע ממולח, רב-אמן בעיצוב דעות ושיווקן. שום דמוקרטיה אינה שוויונית; זו הדיגיטלית רק מיטיבה להתיימר לכך.
חמור בהרבה: מה בדבר גוף שלישי רבים? אם "טיים" הוא "אנחנו" וגולשי הרשת הם "אתם", מיהם "הם"? אלה הם המושתקים האמיתיים של הזמן הזה, האנשים שמחוץ למסך, חסרי המודם ונטולי המקלדת, המאכלסים מרחבים שאין להם ולא כלום עם מייספייס, הרעבים לאוכל ולא לאיי-פוד האחרון. אולי הם הולכים ומתמעטים: יבורכו הבלוגרים מבגדאד ומטהרן, הילדים בעלי המחשבים הבסיסיים (שבהחלט אינם מתוצרת אפל) בבתי ספר בעולם השלישי, התורמים שמימנו אותם. אבל בני אדם רבים יישארו כל חייהם מחוץ לדמוקרטיה המקוונת של "טיים", בוודאי באפריקה ובחלקים ניכרים של אסיה. אם לא נעלה אותם על המסכים שלנו, הם עלולים להיות "אנשי השנה" בעתיד הלא רחוק, שלא בטובתם ושלא בטובתנו.
פורסם ב"הארץ", 24 בדצמבר 2006